torstai 21. elokuuta 2014

Tomppeleiden valtakunta!

Keskustelin eilen vanhan tuttavani kanssa. Vuonna 1990 hänellä meni yritys konkurssiin. Hänellä oli silloin suuri myymälä eteläisessä suomessa ja yritys työllisti useita ihmisiä vuosikausia. Konkurssin tultua hän jäi velkojen ja koko tilanteen kanssa yksin. Apuja tilanteen selvittämiseen ei herunut mistään suunnasta. Tapahtuma ahdisti valtavasti psyykkisesti ja jopa fyysisesti. Tuli avioero, lapset meni vaimon mukana ja kaikkia asioita ympäröi negatiivisuus. Yhteiskunnan silmissä hänestä tuli hylkiö, epäonnistunut ja luuseri. Yhteiskunnan pohjasakkaa. Ulosotto vei ensin kaiken ja aloitti "ikuisen ahdistelun".

Jotain hänen oli kuitenkin keksittävä elääkseen. Kauppahommista löytyi leipäpuuta, mutta kaikki oli tehtävä salassa ulosotolta. Tulo ei ollut suuren suurta, mutta sillä eli ilman sosiaaliavustuksia. Siinä puuhastellessa aikaa kului noin 10 vuotta ja sitten tärppäsi, hän keksi bisneksen jolla pääsisi pinnalle ja takaisin yhteiskunnan jäseneksi sekä veronmaksajaksi. Toimintaa varten hän tarvitsi oman yrityksen sekä normaalit veronumerot sekä verorekisteriotteet.

Intoa puhkuen hän marssi paikalliseen verotoimistoon anomaan tarvittavia papereita. Vastaus oli tyly. Ei onnistu. Sinulla on täällä veroja rästissä 10 vuoden takaa ja ne on oikeuden päätöksellä perinnässä 25 vuotta, joten ne pitäisi ensin maksaa pois. Summa oli tietenkin kasvanut korkoa jo 10 vuotta, joten oli melkoisen valtava.

Ystäväni yritti kertoa kaikin konstein, että jos en pääse kunnon hankkeisiin, niin en pysty niitä ikinä maksamaan, saati edes lyhentämään. No kuten arvata saattaa, ei onnistunut. Sitten hän ehdotti, että verottaja antaisi hänelle veronumerot ikään kuin prepaidina, kuten on puhelinliittymiä. Hän maksaisi joka kuukausi tarvittavat verot etukäteen edellisessä kuussa ja verottaja pitäisi veronumerot ja rekisteriotteet voimassa. Ei onnistu, oli vastaus. Ensin pitää maksaa vanhat verot pois. No, maalaisjärkikin sen sanoo... jos ei pääse ensin hankkeeseen, on mitään veroja mahdoton maksella pois. Oli ne sitten uusia tai vanhoja. Varsinkin kun on jo aiemmin antanut ulosottoon koko omaisuuden.

Jotenkin tuntuu, että virkamiehet ja poliitikot jotka tätä maata pyörittää, elävät aivan eri maailmassa. Heilä ei ole minkäänlaista kontaktipintaa reaalimaailmaan, jossa kansa elää. On niin helppo nuijia tyhmiä päätöksiä ja tehdä järjenvastaisia ratkaisuja, kun tilille kilahtaa joka kuukausi säännöllisesti kohtuullisen kokoinen tili, joka maksetaan valtion pohjattomasta (velka)kassasta! Ja jokaisen tyhmyyden kohdalla kansa maksaa. Koko ajatelma on täysin järjenvastainen. Henkilöt jotka ovat valtion tai kuntien palkkalistoilla tekevät töitä kansalle ja kansa maksaa heidän palkan 100%! Jos nämä henkilöt työskentelisivät yksityisessä yrityksessä, niin yrityksen omistajat haluaisivat työntekijöiden tuovan rahaa taloon järkevillä päätöksillä. Valtion palkollisten ei näköjään odoteta toimivan siten, joka tuntuu mielestäni ihmeelliseltä. Tuota kun hetken ajattelen, niin tulen erittäin helposti johtopäätökseen, että en edes halua olla maksamassa noiden tomppeleiden palkkoja.

Mitä tulee aiemmin manittuun tuttavaani. Hän ei koskaan saanut verorekistereitään siihen kuntoon, että olisi voinut aloittaa normaalin liiketoiminnan. Aikaa on kulunut nyt noin 15 vuotta ja hän toimii edelleen tuolla alalla, jonka puitteissa yritti silloin päästä "kunniallisiin kirjoihin". Entinen verovelka ei ole lyhentynyt, eikä uusia verokertymiä ole tullut koko 15 vuoden aikana. Ihminen keksii keinot, kun on pakko. Vanhat 25 vuotta perinnässä olevat verot alkavat vanhentua näihin aikoihin, mutta ei hänellä ole enää aikomusta palata veronmaksajaksi. Ikää on jo sen verran, että eläke ei ehtisi kertymään, joten eläkesäästöt on hommattava itse - verovapaasti. Kuka oli voittaja tässä tapahtumaketjussa? Todella turhauttavaa, kun valtion toimesta pakotetaan kansalaiset toimimaan näin.

Hän ei halunnut jäädä ns. tuleen makaamaan ja odottelemaan, että elämä loppuu. Ja kun valtion toimesta siihen ei saanut mahdollisuutta, niin ratkaisut on haettava muita reittejä. Mahdollisuuksia on, aina! Ei siihen auta harmaan talouden torjuntajoukot, ei koskaan. Hetkellisesti voidaan joku reikä tukkia, muuta samaan aikaan fiksummat keksii monta uutta reikää. Niin se vain on, eikä siitä muuksi muutu. Kaiken lisäksi se suurin "verovapaa" raha karkaa ulkomaille suuryritysten toimesta ja aina lopullisesti. Suomessa näperrelty "pikku raha" jää suurimmaksi osaksi kiertoon ja toimii jopa elvyttävänä instrumenttinä. Päätyen lopulta, aikansa kierrettyään, veroina valtion kassaan.

Olisi kansantalodellisesti järkevämpää käyttää torjuntajoukkoihin hukkaantuva raha uusien toimintamallien kehittämiseen. Kuinka saataisiin epäonnistuneet yrittäjät helpoimin ja nopeimmin takaisin osaksi yhteiskuntaa. Nyt on lähinnä keskitytty pitämään heitä kaiken ulkopuolella, joukon hylkiöinä. Kukaan ei todennnäköisesti epäonnistu tahallaan!


Näkymättömän Kansalaisen matka jatkuu seuraavissa kirjoituksissa...


2 kommenttia:

  1. Löysin blogisi vasta nyt tässä vuoden 2015 alkupuolella. On ollut kiinnostavaa lukea se läpi. Oletko lopettanut blogin kirjoittamisen vai onko suunnitteilla uusia postauksia?

    VastaaPoista
  2. Hei vaan, en ole kirjoittamista lopettanut! Monta jutun aihioita on keskeneräisenä, mutta kaikki aika on mennyt muita puuhastellessa... lähinnä "nälän aiheuttamia pakkoliikkeitä". Kerron niistä ja muista lisää myöhemmin. Otankin nyt tavoitteeksi saada pari bloggausta pian aikaiseksi, vieläpä tämän helmikuun aikana ja sen jälkeen kirjoittelisin ehkä säännöllisemmin.
    Kiitos kannustavasta kommentistasi :)

    VastaaPoista