torstai 29. toukokuuta 2014

Liikkumisen vapaus

Aamulla tutkailin lentoja jonnekin lämpöiseen, kun ei tunnu kelit nyt niin kovin kesäiseltä. Melko ankean näköistä ulkona, vettä sataa ja tuuli tuivertaa. Lentoja saa kyllä melko edullisesti, jos vain pystyy lähtemään milloin vain ja käyttämään sen parhaan lentotarjouksen hyväkseen. Se ei tietysti aina ole mahdollista, syystä tai toisesta.

Se hyvä puoli nykyisessä euroopan unionissa on, että myös Näkymätön Kansalainen voi matkustella eu:n sisäisesti ilman passikontrollia. Siis, jos jotain hyvää tästä järjestelmästä haluaa hakea. Riittää kun vain vilauttaa passia turvatarkastusjonossa, jos on menossa toiseen Schengen-maahan. Liikkuminen on vapautunut aika lailla, hyvä niin. Minulle se sopii.

Tästä tuli mieleen taannoin tapahtunut matkamme etelään vaimoni kanssa. Hankimme edulliset liput netistä ja tulostimme ne. Meillä oli koneen vaihto Lontoossa, josta matka jatkuisi lämpöiseen. Saavuttuamme Helsinki-Vantaan lentokentälle katsoimme näyttötaululta lähtöportin ja suunnistimme portille. Kävellessämme huomasin, että rajavartiolaitoksen passitarkastuspiste lähestyy. Silloin se räjähti tajuntaani. Englanti ei kuulu Schengen-maihin, olin unohtanut sen kokonaan. Joutuisin kulkemaan passitarkastuksen läpi. Auts, matkani saattaisi tyssätä siihen. Ei muuta kuin jarrut pohjaan ja mietintämyssy päähän, mitenkäs nyt tehtäisiin.

Kerroin vaimolleni, että matkani saattaa pysähtyä tuohon rajatarkastukseen. Hän sanoi tietenkin, että ei voi olla totta! Johon minä, että kyllä niin voi käydä, ikävä kyllä. Miksi? Koska en ole vuosikausiin saanut viranomaispostia perille saakka ja minulla ei ole mitään käsitystä millaisia tiedoksiantoja on vireillä. Minuthan on joskus saatettu kutsua vaikka kertausharjoituksiin tai ulosoton toimesta on käynnissä joku selvityspyyntö.  Tai sitten joku ylinopeussakko odottaa maksajaansa, mahdollisuuksia on useita. Yksinkertaisesti sanottuna, en tiedä miksi.

Viranomaisposti ei löydä luokseni, en edes näe kirjeitä, joten en yhtään tiedä kuka kaipailee. Mielessäni vain on ajatus, että joku taho on mahdollisesti laittanut haun päälle. Haku olisi todennäköisesti tyyliä "tavattaessa otettava kiinni", eli viranomaiset pysäyttäisivät matkani ja joku taho lähtisi tuomaan tiedotteita minulle. Ehkä. Tai sitten ukko säilöön ja siellä odottelua, kunnes joku vaivautuu paperit ja tiedustelut minulle toimittamaan sekä asiansa kyselemään. Tuossa voisi myös helposti mennä lain salllima 3 päivää, mikäli joku taho haluaisi kiusaa minulle tehdä. No, sen näkee sitten aikanaan. Viimeistään silloin kun 10 vuoden passini vanhenee ja menen uutta noutamaan.

Takaisin tuohon tilanteeseen lentokentällä. Keskustelimme kuinka toimisimme ja sanoin vaimolleni, että voin ottaa toisen koneen eri reittiä. Hän menisi edellä ja minä tulisin perässä. Yritin jopa soittaa sattumanvaraisesti valitsemalleni poliisiasemalle, josta tiedustelin onko minulla mitään hakuja päällä. Puhelimeen vastannut konstaapeli ei suostunut tilannetta kertomaan, ystävällisesti kehoitti vain menemään lentokentän poliisiasemalle asiaa tiedustelemaan. En muuten mennyt, en vapaaehtoisesti, ainakaan tällä kertaa. Olin menossa vaimoni kanssa etelän lämpöön, en putkaan, mietin.

Seurasimme passijonon kulkua ja huomasimme, että kaikkien kulkijoiden passeja ei käytetä lukulaitteessa. Päätimme ottaa riskin ja mennä läpi. Laitoin kaikki henkilökohtaiset tavarani vaimoni käsimatkatavaroihin. Kuten puhelimen, tietokoneen ja lompakon. Jätin itselleni vain passin ja sen verran rahaa, että voisin jatkaa matkaa perässä, mikäli matkani tähän pysähtyisi. Valitsimme nopeimmin liikkuvan linjan ja menimme jonon jatkoksi. Sovimme, että minä menisin ensin, jolloin vaimoni näkee kuinka käy ja hän voi halutessaan vielä jäädä Suomeen. Edelläni olevan, luultavasti japanilaisen, passi ja paperit tutkittiin tarkkaan. Odotellessani kylmä hiki valui selkääni pitkin. Myös vaimoni kertoi myöhemmin, että hän aivan tärisi samassa kohtaa, mutta ennemminkin kiukusta kuin jännityksestä. Sitten tuli minun vuoroni. Tullivirkailija otti passini ja lentolipun, katsoi niitä ja kysyi minne sitä ollaan menossa? Lontooseen vastasin, koska tuossa lipussa ei näkynyt jatkolentoani. Hyvää matkaa ja passi takaisin kouraani, helpotus. Nopeasti läpi ja toiselle puolelle odottamaan vaimoani. Hän tuli perässäni ja aloin ihmettelemään mikä siellä kestää. No, hänen paperit ja passi oli tutkittu tarkemmin ja käytettu lukulaitteessa. Vaimoni oli ilmeisesti vahingossa antanut virkailijalle ensin jatkolennon lipun, siksi se kesti.

Viimein hän saapui luokseni ja yhdessä huokaisemme helpotuksesta. Siitä suuntasimme lentokentän ravintolaan ottamaan lasilliset valkoviiniä, laukaisemaan jännitystä. Viiniä nautiskellessamme naurahdimme tilanteelle ja mietimme, että näitä juttuja sitten joskus kiikkustuolissa muistelemme, toivottavasti yhdessä.

Mikä oli tarinan opetus? Se, että Näkymätön Kansalainen voi helposti matkustella, mutta kannattaa tarkemmin miettiä mihin ensin lentää Suomesta. Ulkomailla voi sitten nousta mihinkä koneeseen vain haluaa, ellei ole jotain kansainvälistä hakua päällä. Minulla ei ole, sen kuitenkin tiedän. Ja vielä, tuo jatkolennon lentolippu kannattaa olla erillinen, muutoin on mahdollista joutua passikontrolliin jo Suomesta lähtiessä, mahdollisia matkatavaroita perille asti selvitettäessä.

Näkymättömän Kansalaisen matka jatkuu seuraavissa kirjoituksissa...

6 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Löysin tämän tänään ja luin kaikki kirjoitukset samalla kertaa. En ollenkaan tiennyt, että tällainen on Suomessa mahdollista. Opiskelen itse oikeustiedettä ja juuri nyt suoritan vero-oikeuden kurssia. Todella avartavaa nähdä toinenkin puoli asioista.

  VastaaPoista
 2. Hei Emma, kiitos kommentistasi. Hienoa huomata, että kirjoituksistani voisi olla hyötyä myös opiskelijoille, koska sitä kautta asioissa voi tapahtua muutoksia, edes joskus tulevaisuudessa. Kaikilla asioilla tahtoo olla myös kääntöpuolensa, mutta näistä yleensä vaietaan. Moni kaltaiseni, siis joka on saman kokenut, ei edes jaksa asioistaan avautua. En olisi ehkä minäkään, ellen olisi päässyt tapahtuneiden yläpuolelle. Tsemppiä opiskeluihin!

  VastaaPoista
 3. Hei herra Näkymätön!

  Kiitos blogistasi! Löysin sen tänään! Minulla olisi kuitenkin eräs kysymys, jos siihen osaat vastata. Itse asun jo ulkomailla, EU:ssa kuitenkin vielä, mutta olen hyvin matkalla siihen että luottotietoni menevät JA jään velkaa ( loppujen lopuksi tämä oli aika tietoinen päätös minulta, jäädä velkaa siis ). Kysymykseeni: Pystynkö ulkomailta siis lentämään muualle ulkomaille ilman rajatarkistukseen kiinni jäämisen pelkoa?

  VastaaPoista
 4. Moi, voit huoletta liikkua ulkomailla maasta toiseen, jos vain ulosotto ja perintäyhtiöt on perässäsi. Voit käydä lentämällä Suomessakin mikäli tulet toisesta eu-maasta ja lähdet taksin toiseen eu-maahan, rajatarkastuksia ei ole. Velkomushaasteiden toimittamisen vuoksi haastemies voi tehdä "tavattaesssa otettava kiinni" kuulutuksen ja silloin ei kannata lentää Suomesta maahan joka ei ole eu-maa. Silloin joutuu lentokentällä passin tarkastuksessa kiinniotetuksi, aivan kuten esim. liikenneratsiassa. Huomio, että nämä Suomen sisäiset kuulutukset ei toimi ulkomaisilla lentokentillä, joten voit lentää vaikka Saksasta kaukoitään. Mikäli sinusta tehdään kansainvälinen etsintäkuulutus, niin voi olla että jäät passitarkastuksessa kiinni myös Saksassa. Käytännössä kaukomailla nämäkään kuulutukset ei tahdo toimia, ellei taustalla ole todella vakavia rikoksia. Se ei ole rikos, että on velkaa ja ei velkoja pysty maksaan, sellaisesta ei koskaan tehdä kansainvälistä etsintäkuulutusta. Euroopan sisäiset lennot on aivan kuin hyppäisit Helsingissä junaan ja menisit Turkuun. Kukaan ei kysele papereita ja nykyään on lentokentillä itsepalveluna lippupisteet, joten melko huoletonta on matkaaminen.

  VastaaPoista
 5. Iso kiitos herra Näkymätön!
  Onneksi ei vakavista rikoksista kuitenkaan ole kyse, jälkimmäinen vaihtoehto vaan!

  VastaaPoista
 6. HALUAT HENKILÖKOHTAISEN / LIIKETOIMINNAN / INVESTOINTIHINNAN?

  Olemme toimittaneet yli 1 miljardin dollarin yritysluottoja yli 15 000 yrityksen omistajille aivan kuten sinä. Käytämme omaa nimettyä riski-teknologiaa antamaan sinulle oikeanlaisen yrityslainan, jotta voit kasvattaa liiketoimintaasi. Palvelumme ovat nopeita ja luotettavia, lainoja hyväksytään 24 tunnin kuluessa onnistuneesta sovelluksesta. Tarjoamme lainoja vähintään $ 5,000 ja enintään 500 miljoonaa dollaria.

  Pidätkö itsesi vaikeuksissa maksamattomien laskujen kanssa ja et tiedä mihin suuntaan mennä tai mistä kääntää? Entä löytää hyvämaineinen velan konsolidointi yritys, joka voi auttaa sinua vähentämään kuukausittain erän niin, että sinulla on edullinen takaisinmaksun vaihtoehtoja sekä tilaa hengittää, kun on kyse kuukauden lopussa ja laskut täytyy maksaa? Dr. Ezra Sebastian Loan Home on vastaus. Pienennä maksuja helpottaaksesi kuukausittaisten kulujen rasitusta. Sähköposti (ezrasebastianloans@gmail.com)

  Tarvitsetko 100% rahoitusta? Annamme lainoja kohtuullisella korolla, joka on 2%
  EZRA SEBASTIAN LOAN HOME, (ezrasebastianloans@gmail.com) tavoitteena on tarjota erinomaisia ​​ammatillisia rahoituspalveluja.

  Palvelumme sisältävät seuraavat:

  * Kuorma-autojen lainat
  * Henkilökohtaiset lainat
  * Debt consolidation lainat
  * Auton lainat
  * Yritysluotot
  * Koulutuslainat
  * Asuntolaina
  * Jälleenrahoitusluotot
  * Kotilainat

  Me annamme lainan, jonka matalakorko on 2% ja lainan kesto 1-30 vuotta lainan takaisinmaksuun (turvattu ja vakuudettomat). Älä pidä taloudellisia ongelmia itsellesi, jotta et ole velan päällikkö tai taloudellinen stressi ylös, siksi sinun täytyy ottaa meihin yhteyttä nopeasti ratkaisuun taloudellisia ongelmia. Meille tulee olemaan suuri ilo, kun olet taloudellisesti vakaa. Sähköposti (ezrasebastianloans@gmail.com)

  HUOMAUTUS: Muista, että tiedostojen käsitteleminen kestää vain 24 tuntia, on 100% taattu riippumatta luottotietosi.

  Vilpittömästi sinun,
  Tohtori Ezra Sebastian
  Olemme sertifioitu ja sinun yksityisyytesi on 100% turvallinen meidän kanssamme. Älä huoli enää lainoista tai rahoista.


  Hanki välittömän lainan hyväksyntä

  VastaaPoista