maanantai 19. toukokuuta 2014

Ne bis in idem

Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikosoikeuden keskeisiin periaatteisiin kuuluu, että samasta teosta ei saa määrätä kahta rangaistusta. Toteutuiko tämä kohdallani? Ei toteutunut. Sain samasta asiasta lisäveron ja vapausrangaistuksen.

90-luvun loppupuolella sain peitellystä osingonjaosta suuren rangaistusluonteisen lisäveron sekä 2 kk:n mittaisen ehdollisen vankeusrangaistuksen. Kaiken huippuna se, että tuomiolauselman mukaista peiteltyä osingonjakoa ei koskaan tapahtunut - siis oikeassa elämässä. Syyttäjän mielikuvitusmaailmassa kylläkin. Ja se riitti silloiselle käräjäoikeuden tuomarille, sillä kertaa.

Myöhemmin tajusin, että tuo 2 kk ehdollinen lisätuomio oli annettu vain sen vuoksi, että korvausvelvollisuuteni lisäveroasiassa pitkittyisi 5 vuotta. Ottamatta sen enempää kantaa syyllisyyteeni asiassa, olisin kuitenkin toivonut, että oikeuslaitos tuomitsee minut Euroopan ihmisoikeussopimuksen periaatteita noudattaen. Joko rahallinen lisävero tai vankeusrangaistus, ei siis molempia.

Kuinka verotuspäätöstä voi edes lisärangaista vapaustuomiolla? Mikäli kyseessä olisi ollut rikos, niin tuomion olisi pitänyt olla muotoa sakko + vapausrangaistus. Minulle määrätty korvaussumma oli nimenomaan lisävero, ei sakko! Mikäli olisin saanut asiasta sakkotuomion, olisin sen todennököisesti pystynyt jollain aikataululla jopa maksamaan. Olin silloin tuloton ja varaton, joten sakko ei olisi voinut olla satoja tuhansia markkoja.

Maksettava lisävero 300 tuhatta markkaa oli sinänsä jo täysin mahdoton maksettavaksi. Tämän lisäksi annettiin hieman lisärangaistusta, jotta mahdoton summa ehtisi varmasti kasvaa korkoineen täysin mahdottomaksi. Toisaalta aivan sama, oli se sitten 15 tai 20 vuotta, niin elämä on siltä osin pilalla. Mikäpäs siinä, turha itkeä kun löysät on housussa - niinhän se menee.

Kuinka minä voisin yksityishenkilönä kunnioittaa yhteiskunnan järjestelmiä ja sen oikeudellisia ratkaisuja, jos järjestelmä itsessään ei noudata ihmisoikeussopimuksen keskeisiä periaatteita. Niinpä, en mitenkään. Tuon oikeudenkäynnin seurauksena uskoni Suomeen oikeusvaltiona loppui. Enkä todellakaan ole yksin tämän asian kanssa, vastaavia tapauksia on lukemattomia. Liian monta tuhoutunutta elämää, ja aivan turhaan.

Halusin pois tuon epäoikeudenmukaisen järjestelmän rattaista - ehdottomasti!

Lisää seuraavissa kirjoituksissa...

Lisäpäivitys 20.5.2014
Sitä minä olen ihmettellyt kuinka voidaan verottaa "jotain tuloa", siis jos oikeusjärjestelmä ottaa näkökannan, että jotain tuloa on hankittu. Ja sitten samalla todetaan, että tuo "jokin tulo" on hankittu rikollisin menetelmin, jolloin samasta asiasta voidaan myös antaa vapausrangaistus. Ei mene minun ymmärrykseen! Kuinka rikollisin menetelmin hankittu raha voi olla veronalaista tuloa? Ja jos tuolle rikolliselle menetelmälle annetaan nimi "peitelty osingonjako", niin kuinka se voi olla samaan aikaan sekä tuomittava menetelmä että hyväksyttävä ja verotettava menetelmä?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti