perjantai 23. toukokuuta 2014

Talouskasvu? Pienyrittäjän arki!

Pakko tarttua asiaan, joka alkoi heti aamusta ärsyttämään uutissivut avattuani. Poliitikot pohtii erinäköisissä paneeleissa kuinka saada talouskasvua ja työllisyyttä lisättyä? Varsinkin näin vaalien alla asiasta keskustellaan aktiivisesti, sen jälkeen se ehkä unohtuu?

Suuryritykset lähes poikkeuksetta irtisanovat ja saneeraavat, joten katseen pitäisi keskittyä pk-yrityksiin. Kun huomioidaan, että lähes jokainen nykyinen keskisuuri yritys on joskus ollut pienyritys, jolloin mielestäni pitäisi välittömästi kohdistaa toimenpiteitä pienyrityksiin ja niiden elinmahdollisuuksiin.

Ei hääviltä näytä, nykytilanne! Pienyrityksien omistajat ovat todellisessa puristuksessa ja paineessa. Olen läheltä seurannut erään yksinyrittäjän arkea ja nähnyt myös taloudelliset lukemat. Tulee mieleen, että loputkin pienyrittäjät halutaan tappaa. Miksi kukaan ei puutu nykyiseen arvonlisäveron maksuunpanon alarajaan?

Onko tässä mitään järkeä? Tässä eräs lyhyt esimerkki todellisesta tilanteesta, tosin tämäkin pienyritys on jo tehnyt päätöksen lopettaa, enkä yhtään ihmettele. Tyhjän saa pyytämättäkin.

Kyseinen yrittäjä tekee työnsä tunnollisesti ja työskentelee 6 pvä viikossa, joka viikko, ilman vuosilomia. Arkipyhistä tulee vuoden ainoat ylimääräiset vapaapäivät. Sairauslomapäivä yrittäjä ei tunne, edes silloin kun on todella sairas. Joka päivä mennään töihin. Kyseessä on pienen putiikin pitäjä. Hän palvelee asiakkaat ilolla ja intohimolla, saaden siitä loistavaa palautetta. Myytävien tuotteiden keskihinta on 10-20e välillä.

Yrityksen liikevaihto on vuodessa noin 90 000e, kohtuullinen summa mielestäni! Luulisi, että sillä pystyy  Suomessa yrittäjä elämään. Keskimyynti kuukaudessa on siis noin 7500e.

Näin hän sen käyttää maksuihin/kk:

1500e  myytävien tuotteiden ostot ulkomailta
500e    rahtikulut
1000e  toimitilan vuokra
500e    pakolliset vakuutukset
100e    teleliikennekulut ja välineet
500e    ennakkoverot
500e    pankkilainat
750e    asuminen (siis koti, kaikilla ei ole puolisoa jakamassa asuinkulua)
300e    autokulut
150e    markkinointi
_________
5800e  yhteensä

1400e  arvonlisävero 24%
_________
7200e yhteensä

Edellä mainittujen jälkeen kassaan jää rahaa noin 300e/kk (10e/päivä) ja sillä täytyisi sitten maksaa muut elämisen littyvät juoksevat kulut, kuten ruoka. Jokainen voi itse miettiä miten hyvin raha riittää. Hän tekee 90 000 euroa vuodessa bruttomyyntiä ja se ei siis riitä edes elämiseen Suomessa. Erikoista ja samalla järkyttävää!

Tuo alv 24% rivi tappaa kyseisen yrityksen. Muilta menoriveiltä on melkein mahdoton tinkiä, jos meinaa yleensäkkään yrittää ja asua jossain. Noh, tuon saman käteen jäävän rahan saa helposti sosiaalitukina, ehkä jopa enemmänkin? Tämäkö luo talouskasvua? Pelkääkö joku, että pienyrittäjä siirtäisi tuon alv-summa veroparatiisiin tms.?

Suomessa arvonlisäveron maksamisen alaraja 8500e/vuosi. Tämä on ehdottomasti liian alhainen! Useissa muissa EU-maissa (mm. Italia ja Itävalta) arvonlisäverovapautuksen alaraja on paljon korkeampi. Esimerkiksi Italiassa ja Itävallassa yrityksen liikevaihdon jäädessä alle 30 000 euron ei tuotteista ja palveluista tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Raja on vieläkin korkeampi esimerkiksi Iso-Britanniassa (95 000 euroa) ja Ranskassa (80 000 euroa).

Helppo sanoa yrittäjälle, että myy enemmän tai nosta hintoja. Tässä taantuvassa taloustilanteessa myynti menee mielummin alaspäin kuin, että se kasvaisi. Hintoja nostamalla myynti laskee, eikä varmasti nouse. Asiakkaat äänestää jaloillaan ja ostaa vastaavan tuotteen muualta halvemmalla, vaikkapa internetistä.


Näkymättömän Kansalaisen matka jatkuu seuraavissa kirjoituksissa....






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti